1886 togs ett beslut att en stadspark skulle anläggas strax utanför stadskärnan i Kalmar. Projektet inleddes genom att plantera 64 lindar för att skapa en vacker allé. Parken i Kalmar anlades på ett sätt som var modern för den tiden, med stor omväxling av öppna och slutna rum, ankdammar, blommor i mängder och gångar som slingrar sig runt dessa. Stadsparken i Kalmar (eller Slottsparken i Kalmar) som den även kallas, är idag en populär plats för både avkoppling, motion och aktiviteter. Intill stadsparken hittar vi det välkända Kalmar Slott som de allra flesta har sett och hört talas om. Genom stadsparken går Linnéslingan som är en natur- och kulturslinga på ungefär 1 mil. Slingan sträcker sig mellan Linnéuniversitetet i hamnen och Stensö udde.
På den tiden var det viktigt att en vacker stadspark skulle ha en servering. Därför byggdes en 8-kantig paviljong som i folkmun fick namnet ”Byttan” då utseendet liknade en smörbytta i trä. Omkring Byttan planterades fyra stycken hästkastanjer, varav en av dem står kvar än idag. Strax intill hittar vi Kalmar Konstmuseum som är svår att missa tack vare sitt utseende. Den svarta fyrkantiga byggnaden har fått mycket kritik från Kalmars befolkning ända sedan starten då den enligt de flesta förstör den vackra stadsparken i Kalmar.
År 2020 hade föreningen Arkitektupproret låtit sina medlemmar rösta fram de fulaste byggnaderna i Småland. Med hela 55 röster hamnade Kalmar Konstmuseum på sjunde plats bland Smålands fulaste byggnader. Fler byggnader är på väg upp i Kalmar som på senaste tiden fått mycket kritik då de bland annat täcker utsikten av Kalmar Slott sett från Kalmar stad.
Under tiden stadsparken höll på att anläggas på 1970-talet fanns det redan en hel del träd i området. Vid den höga häcken fanns det 5 stycken valnötsträd som på den tiden redan var över 100 år gamla. Under en stor storm sommaren 1931 blåste omkring 40 träd ner, vilket var en tredjedel av parken. Av dessa fem valnötsträd fanns det nu bara ett kvar. Valnötsträdet står kvar än idag, men efter stormen var trädet skadat och fick stödjas med järnband. Varje år ger valnötsträdet fina ätbara valnötter.
Om du ser dig omkring i Kalmar stadspark kommer du se många exotiska träd som har planterades på 1800-talet när parken byggdes. Bland dessa träd hittar vi pyramidekar, kaukasisk vingnöt, ginkgon och katsura.
Lusthuset byggdes på 1700-talet i en av Kalmars äldsta kända trädgårdar. Denna trädgård låg vid Söderportsgatan ungefär där den södra kyrkogården ligger idag. Under 1700-talet låg där en tobaksodling och vid ett senare tillfälle bodde en av Carl von Linnés lärjungar där. Lusthuset uppfördes med största sannolikhet av honom. Under 1900-talet när denna trädgården revs och blev mark för villor och kyrkogård, flyttades lusthuset till stadsparken där Lusthuset står än idag.
När ni går igenom stadsparken kommer ni troligtvis stöta på Gustav Vasa-monumentet som ligger strax intill pyramidekarna. Monumentet invigdes år 1851 nere på Stensö udde, men flyttades år 1879 till stadsparken. År 1933 restes ett stort klippblock som vilar på ett par mindre stenar på Stensö udde. Detta klippblock är känt som Vasastenen eller Gustav Vasastenen och är en annan betydande symbol för Gustav Vasas historia.
Gustav Vasa-monumentet är en imponerande syn som hyllar den svenska kungens liv och gärning. Monumentet består av en hög sockel av granit som bär en staty av Gustav Vasa. Statyn är gjord av brons och står i en position som symboliserar kungens beslutsamhet och styrka.
Som många andra parker finns det gott om djur både på marken och högt uppe i trädtopparna. I Kalmars Stadspark hittar vi framför allt vanliga sjöfåglar, harar, ekorrar, men på natten finns det möjligheter att höra ugglorna hoa från träden.
Men det är inte bara på marken som djurlivet blomstrar i Kalmar stadspark. Om du lyfter blicken mot trädtopparna kan du få syn på olika fågelarter, som talgoxar, nötväckor och grönsiskor. På våren och sommaren kan man höra sånglärkor sjunga sin vackra melodi över parken.
Naturfotograf från Kalmar som tar bilder på Kalmar, Öland och Småland. Fotograferar främst djur och natur, men även mycket annat.