Gamla kyrkogården i Kalmar har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Under århundraden har den varit en viktig plats för stadens invånare, och den har bevittnat många av de viktigaste händelserna i Kalmars historia.
Gamla kyrkogården i Kalmar grundades under 1200-talets första hälft i samband med att Bykyrkan, eller S:t Nikolaikyrkan som den även kallas, började byggas. Kyrkan och kyrkogården låg mitt i det medeltida Kalmar vid stadens dåvarande torg. Vid den här tiden hade Kalmar vuxit till en av de viktigaste handelsstäderna i Sverige och närheten till gränsen mot Danmark gjorde staden till ett viktigt fäste.
På Gamla kyrkogården i Kalmar finns idag stenar som markerar var kyrkan stod fram till 1670-talet, då den sprängdes. Då var Kalmar domkyrka på Kvarnholmen i stort sett färdig och stadens centrum hade flyttats dit. Kyrkogården blev dock kvar och användes fram till 1860-talet då Södra kyrkogården eller Nya kyrkogården som den även kallas, stod klar intill Kalmar slott.
Gamla kyrkogården i Kalmar är en frodig park som smälter samman med Gamla stans trähusbebyggelse. Kyrkogården är en historisk begravningsplats som har funnits i över 800 år och som idag anses vara en av Sveriges mest välbevarade kyrkogårdar från medeltiden. Stigarna leder besökarna på en historisk resa bland gravstenarna, där var och en har sin egen historia – de flesta finns i den södra och östra delen av kyrkogården.
I det nuvarande tillståndet fortsätter Gamla kyrkogården att vara en viktig plats för såväl historiskt intresserade som för lokalbefolkningen. Många människor besöker kyrkogården för att utforska dess rika historia och njuta av den lugna atmosfären.
På Gamla kyrkogården finns gravstenar och monument från olika tidsperioder, vilket ger en inblick i Kalmarregionens historia. Många kända personer från Kalmars historia är begravda på Gamla kyrkogården i Kalmar, inklusive tidigare borgmästare, biskopar och andra framstående invånare.
Kyrkogården är omgiven av grönska och välskötta grönområden. Det finns även höga träd och blommor som pryder platsen under våren och sommaren. Genom åren har det gjorts bevarandeåtgärder för att skydda gravarna och bevara kyrkogårdens historiska karaktär.
Jacob Balabrega föddes i Amsterdam 1793 och flyttade senare till Sverige med sin syster och hennes familj. Han blev mekanikus och turnerade runt i landet med konstkabinett. Han köpte senare Hälsan utanför Helsingborg och bosatte sig där. Han gifte sig och fick barn. Hans son Carl och en affärspartner startade en galanteriaffär i Kalmar, men affären gick i konkurs. Jacob reste dit för att hjälpa sin son men dog själv kort därefter. Både Jacob och Carl är begravda under en keramikurna, ritad av Ferdinand Edvard Ring. Ytterligare urnor som gravvårdar finns i trakten kring Höganäs och Ramlösa Brunnspark.
Jacob Pettersson Bergsten var en skicklig stenhuggare och bildhuggare som ärvde sin fars verksamhet på Ölandsgatan i Kvarnholmen. Född i Kalmar år 1656 och borgare sedan 1682, lämnade han efter sig ett arv av konstnärliga mästerverk. Ett av hans framstående verk inkluderar den praktfulla trappan till rådhuset vid Stortorget.
Jacob var gift med Helena Wichtman och tillsammans skapade de en familj som inkluderade åtminstone två söner. Hans son Petter Bergsten tog över stenhuggeriet och blev en framstående stenhuggarmästare i Stockholm innan han lämnade oss 1724. Även sonen Carl fortsatte släktens tradition som stenhuggare och tog över faderns gård på Ölandsgatan.
Jacob blev hedrad med en vacker gravvård, kanske utförd av hans egna skickliga händer eller möjligtvis av hans son. Ursprungligen prydd med hans personliga märke och en imponerande framställning av Kristi uppståndelse, har tiden satt sina spår på den stående vård som fortfarande vaktar över hans minne. Trots dess slitna tillstånd och förlorade delar, vittnar den om stenhuggarens hantverk med inskriptioner av personliga detaljer och symboler av hans yrkesverktyg som vinklar och passare.
Denna oansenliga häll utgör endast en del av en större gravhäll. Texten är svår att tyda idag, men på latin kan man läsa frasen ”…hans hustru Ma…”. Historiskt sett användes termerna minuskler och majuskler för att beskriva små och stora bokstäver. Minuskler var en mjukare och rundare stil som utvecklades ur latinsk kursivskrift, medan majuskler hade mer kantiga former. Den stil vi ser på denna häll har daterats till senare medeltiden, vilket gör det troligt att detta är den äldsta bevarade gravhällen på kyrkogården!
Johan Stagnell var en eldfängd lärare och bror till biskopen Magnus Stagnelius. Han avsattes från sin tjänst vid Kalmar gymnasium på grund av sin retsamma natur. Trots detta var han älskad av sina elever. Han gifte sig med Anna Margareta efter att hennes första äktenskap var olyckligt. De hade ett lyckligt äktenskap tills Anna Margareta dog. Johan dog senare och båda är begravda i gravkoret.
För den uppmärksamme som vandrar omkring på gamla kyrkogården i Kalmar kommer man att lägga märke till att gravarna har olika symboler. Vad betyder dessa symboler?
Rosen har en rik symbolik. I katolska länder representerar den Jungfru Maria, medan den i Sverige blev en symbol för Kristus efter reformationen. Rosen kan också associeras med Kristi törnekrona och det blod han offrade. Den är en fascinerande och mångfacetterad blomma som bär på historiska och religiösa betydelser.
Timglaset är mer än bara en mätare av tid. Det är en stark symbol för förgänglighet och påminner oss om livets flyktighet. Tillsammans med andra vanitassymboler som dödskallen och oljelampan påminner det oss om den begränsade tid vi har. Timglaset symboliserar vikten av att använda vår tid väl och att vara medvetna om att inget varar för evigt. Det uppmanar oss att uppskatta varje ögonblick och leva våra liv fullt ut.
Dödskallen, med sina korslagda benknotor i sjörövarstil, är en symbol som omedelbart förknippas med döden. Dess utseende väcker både fascination och en påminnelse om livets skörhet. Det är en ikonisk bild som påminner oss om att leva modigt och uppskatta varje ögonblick.
Ängeln är en förtrollande varelse. Som tröstare, ledsagare och budbärare bär den med sig en aura av frid och skydd. Dess närvaro ger hopp, styrka och visdom till våra liv.
Den omvända facklan symboliserar det utslocknade livet och påminner oss om att uppskatta varje ögonblick medan vi kan.
Fåglar på gravstenar symboliser själens frigörelse och dess flykt till himlen. Fågeln representerar en övergång från jordiskt liv till ett andligt tillstånd och används som en metafor för att själen har lämnat kroppen och stigit upp mot det himmelska.
Fjärilen är en symbol för pånyttfödelse. Dess förvandling från larv till vacker varelse påminner oss om naturens förunderliga förmåga till förändring och möjligheten till en ny början. Dock verkar det som att denna symbol inte längre finns kvar på gravstenarna på Gamla Kyrkogården, utan har nötts bort med tiden. Därav ingen bild på denna symbol.
Benhuset på Gamla kyrkogården i Kalmar, som en gång fanns i nordvästra hörnet av kyrkogården, är en fascinerande del av historien. Under äldre tider brukade kyrkogårdarna grävas om regelbundet, och vid sådana tillfällen samlades de ben som kom fram och förvarades på ett speciellt ställe, ett benhus. År 1777 uppfördes ett sådant benhus på Gamla kyrkogården, men det revs senare år 1888.
Ett benhus, även känt som ossuarium, är en plats där ben från en eller flera avlidna förvaras, vanligtvis synligt för besökare. Det kan vara en urna, sarkofag, brunn, ett rum eller en separat byggnad. Anledningen till att benen flyttas till ett benhus är ofta platsbrist. Kroppen efter de avlidna gravsätts först, och efter en tid tas benen upp och flyttas till sin slutgiltiga plats. Genom att ta upp benen från en kista och placera dem mer kompakt kan man effektivisera användningen av begravningsmarken. Ibland har ben som hittats vid utgrävningar av nya gravar också placerats i benhus istället för att återläggas på platsen. Ossuarier har använts inom olika religioner och kulturer, såsom zoroastrism, judendomen och Romersk-katolska kyrkan.
Benhuset på Gamla kyrkogården i Kalmar vittnar om en tid då kyrkogårdarna hade sina egna särskilda ceremonier och traditioner för hantering av benen efter gravsättningen. Även om det inte längre står kvar, bär historien om detta benhus vidare och ger oss en inblick i hur man på ett tidigare skede tog hand om de avlidnas kvarlevor på ett respektfullt sätt.
Statyn av S:t Kristoffer är en annan intressant sevärdhet på Gamla kyrkogården i Kalmar. Kristoffer var enligt legenden ett skyddshelgon för vägfarare och här framställs han som en stark man som bär på ett litet barn. Enligt legenden var barnet Jesus Kristus som bär världens synd och skuld på sina axlar. Statyn är en symbol för kristendomens frälsning och den bär också på en bit historia om Kalmar.
Under statyn finns kopparbilder som visar hur Bykyrkan, eller S:t Nikolaikyrkan såg ut innan den sprängdes 1678. Bykyrkan var då en viktig byggnad i medeltidens Kalmar och var belägen mitt i staden vid Gamla torget. Men när Domkyrkan på Kvarnholmen stod klar, flyttades stadens centrum dit och Bykyrkan revs.
Gamla kyrkogården i Kalmar ligger i närheten av Slottsallén och intill Gamla Torget i Kalmar.
På Gamla Kyrkogården i Kalmar finns många framstående personer begravda, inklusive kända politiker, författare, konstnärer och andra historiska figurer från Kalmar.
De mest intressanta namnen är:
Ja, Gamla kyrkogården i Kalmar är öppen för allmänheten och det är möjligt att besöka den. Det är en vacker plats att promenera runt och beundra de gamla gravstenarna och den historiska atmosfären.
Ja, det erbjuds ibland guidade turer på Gamla kyrkogården i Kalmar. Information om eventuella guidade turer kan fås genom att kontakta turistbyrån i Kalmar eller genom att hålla koll på lokala evenemang och aktiviteter.
Alternativt finns det en virtuell guidad tur för Gamla kyrkogården i Kalmar här.
Nej, Gamla kyrkogården i Kalmar är inte längre i bruk för nya begravningar. Det finns dock fortfarande familjegravar och monument på platsen som tas om hand av kyrkan och kommunen.
Det kan finnas speciella evenemang eller ceremonier som äger rum på Gamla Kyrkogården vid olika tillfällen, till exempel minnesstunder eller historiska vandringar.
Naturfotograf från Kalmar som tar bilder på Kalmar, Öland och Småland. Fotograferar främst djur och natur, men även mycket annat.