På Ölands norra udde har fyren Långe Erik spridit sitt ljus ända sedan 1845 för att vägleda sjöfarten genom mörkret. Omkring fyren hittar vi bostäder för fyrvaktare, uthus, ett mistmaskinhus och SMHI:s väderstation. Fyren är byggd i kalksten och är 32 meter hög med 138 trappsteg till toppen. Runt ön finns det en liten stig du kan promenera runt och lyssna på vatten, vind och de fåglar som häckar i buskagen. Längst ut på ön, om du följer stigen runt, finns en rastplats vid en äng omgiven av många gamla ekar.
1976 automatiserades fyren och de kommande åren var den enbart bemannad av väderobservatörer. Sedan 1991 lyser fyren med en modern lykta som har placerats på räcket utanför lanterninen. Lyktan fungerar idag som ett markeringsljus som inte sprider samma ljus som fyren en gång spridit om natten.
Fyrplatsen vid Ölands norra udde är en del av kulturarvet på Öland och fyren är idag ett statligt byggnadsminne. Fyren är öppen för besökande under sommaren mot en inträdesavgift.
Fyrmästarbostaden på Ölands norra udde ligger precis intill Långe Erik. Några av dessa var fyrvaktarens och fyrbiträdets boplats där de bodde här åren runt tillsammans med sina familjer. Fyrmästaren bodde inte i fyrmästarbostaden permanent. Bostäderna hade en enkel standard, men erbjöd ett ett boende långt utöver det vanliga. Idag bor ingen permanent på ön, men de olika byggnaderna underhålls och sköts för att bevara kulturarvet på Ölands norra udde.
Under en tid i historien fanns det till och med en skola med en egen lärarinna då det var många barn på ön.
Att bygga stentorn i naturen är ett populärt fenomen som förekommer på många platser i Sverige och världen. Sedan flera tusen år tillbaka i tiden har människor gjort stentorn och stenhögar för att markera något, ofta dödsfall. Idag handlar det troligtvis om en konstform eller sysselsättning för rastlösa barn eller vuxna.
Att stapla stenar vid Långe Erik på Ölands norra udde på det här viset må vara vackert, men innan man flyttar en sten bör man ha i åtanke att stenen exempelvis kan vara en insekts hem. Många områden som ligger i närheten av Långe Erik är naturreservat, vilket innebär att stenar inte får flyttas. Innan man börjar flytta och stapla stenar bör man alltid ta reda på om det är ett naturreservat.
Att delta i en guidad tur på Långe Erik är ett utmärkt sätt att fördjupa sig i fyrplatsens historia och njuta av den imponerande arkitekturen och panoramautsikten. Dessa guidade turer ger besökare en möjlighet att lära sig mer om fyrens betydelse för sjöfarten och dess roll i Ölands maritima kulturarv.
Under sommarsäsongen, när Långe Erik är öppen för allmänheten, erbjuds vanligtvis regelbundna guidade turer. Dessa turer leds av kunniga och engagerade guider som delar med sig av intressanta fakta och berättelser om fyrplatsen. Guiderna kan berätta om fyrverket och dess konstruktion, liksom om de historiska händelser och sjöfartstraditioner som är förknippade med Långe Erik.
De guidade turerna tar besökarna med på en spännande resa genom fyrplatsen. Du kan få chansen att klättra upp i själva fyrtornet och uppleva den hisnande utsikten över Östersjön och Ölands vackra landskap. Guiderna kommer också att visa och förklara de olika delarna av fyrplatsen, inklusive ljusapparaten och de gamla bostadsutrymmena för fyrpersonalen.
Guidade turer på Långe Erik har vanligtvis anordnats gratis varje dag kl 12.00 under sommarmånaderna, men jag kan inte hitta någon uppdaterad information kring detta för 2023.
Långe Erik har generellt sett öppet för allmänheten under sommarsäsongen, vilket sträcker sig från mitten av maj till mitten av september. Under denna period kan besökare njuta av fyrbesök och guidade turer. Öppettiderna kan dock variera något beroende på vädret och andra faktorer, så det är alltid bra att dubbelkolla innan du planerar ditt besök.
Vanligtvis är Långe Erik öppen för besökare mellan klockan 10.00 och 16.00 under sommarmånaderna. Detta ger gott om tid för att utforska fyrplatsen, lära sig om dess historia och kanske klättra upp till toppen för att njuta av den spektakulära panoramautsikten.
Inträdesavgiften för att gå upp i fyren är 30 kr för vuxen och 20 kr för barn. Att vandra omkring runt fyrområdet kräver inget inträde. Jag rekommenderar dock att betala inträdet då utsikten från toppen av Långe Erik är inget mer än fantastisk.
Under vintermånaderna är Långe Erik vanligtvis stängd för allmänheten.
Det finns flera attraktioner i närheten av Långe Erik på norra Öland som är väl värda ett besök. Byrums raukar är ett exempel, som är en samling av märkliga kalkstensformationer som har bildats genom erosion. Dessa raukar är en av de mest populära sevärdheterna på Öland.
Trollskogen på Norra Öland är en av de mest populära turistattraktionerna på ön. Skogen är känd för sina märkliga trädformer som ser ut som troll och andra fantasifulla figurer. Det finns en utmärkt vandringsled genom skogen som tar besökare genom den mystiska miljön. Det är en fascinerande plats att besöka för både vuxna och barn, och det är lätt att förstå varför Trollskogen är en av Ölands mest unika platser. Trollskogen ligger på andra sidan Grankullaviken som är viken på östra sidan om Långe Erik.
Närheten till havet innebär också att det finns flera fina badplatser i området, såsom Böda Sand. Här kan besökare njuta av solen och bada i det klara vattnet.
Sammanfattningsvis finns det många attraktioner i närheten av Långe Erik på norra Öland som passar både för naturälskare och historieentusiaster. Här finns det något för alla och besökare kan uppleva det bästa av vad Öland har att erbjuda.
Under sommarmånaderna är Långe Erik tillgänglig för besökare som är intresserade av att utforska fyrens historia och ta del av den fantastiska panoramautsikten från toppen. Besöksmöjligheterna kan variera från år till år beroende på underhållsarbete eller andra faktorer, så det rekommenderas att kontrollera öppettiderna och tillgängligheten innan besöket.
Avståndet mellan Långe Erik och Långe Jan är ungefär 165 km.
Långe Erik på Ölands norra udde är 32 meter hög.
Långe Erik har 138 trappsteg till toppen.
Långe Eriks ljus sträcker sig upp till 25 km.
Naturfotograf från Kalmar som tar bilder på Kalmar, Öland och Småland. Fotograferar främst djur och natur, men även mycket annat.