Längst ute vid Kapelludden ligger Sikavarp på Öland. Sikavarp var en handelsplats på 1200-talet och var en av knutpunkterna för handeln över Östersjön. Köpmän från angränsande länder seglade över hit för att handla med varandra och med de Öländska köpmännen. Resan gick därefter vidare till handelsplatser vid Nordsjön och till Novograd i Ryssland, som var ett centrum för dyra pälsar och skinn. Ölänningarnas produkter var främst vadmal, hudar och fårskinn, men även bivax, ost, kött och smör. Ölänningarna bytte sig oftast till humle, kläde och salt. Saltet användes främst för att konservera kött , hudar och fårskinn på Öland.
I Sikavarp fanns en stor köpmanskyrka och enkla bodar som tillfälligt användes. Här hittar vi även ett kors gjort av kalksten som huggits i Köpings klint. Korset var en symbol för den torg-och marknadsfrid som garanterades av biskopen i Linköpings stift.
Idag är det bara ruiner kvar av Sankta Britas Kapell. Kapellet var ett landmärke för köpmännen som seglade hit. Kapellet byggdes någon gång under 1200-talet och användes främst som varumagasin och i andra hand som lokal för gudstjänst. Kyrkan var en av sex köpmanskyrkor som fanns på Öland.
Namnet har kapellet fått från det irländska helgonet Brigida, som även har namngett källan som finns vid kapellet.
Sankta Britas Kapell var byggt av sten och tegel, vilket gav varorna ett bra skydd mot väder och brand. Kapellet slutade användas som varulager av köpmännen och började istället användas som gudstjänslokal. När slutet av 1400-talet kom började pilgrimer att resa till kapellet då det ryktades som att Heliga Birgittas reliker hade förts iland vid Sikavarp. Under 1500-talet revs sedan stora delar av kapellet, men gavlarna lämnades kvar.
Stenkorset vid Kapelludden på Öland är ett historiskt föremål med en fascinerande bakgrund. Detta stenkors från 1200-talet är imponerande med sina drygt 3 meter i höjd och 1,9 meter i bredd. Det har klöverformade korsändar och en mjuk vulst längs kanten, vilket ger det en unik och karakteristisk design.
Stenkorset hade en viktig funktion som intyg för torg- och marknadsfrid vid Sikavarp. Det var biskopen i Linköpings stift som garanterade denna frid, och korset markerade handelsplatsen där affärerna kunde äga rum. Korset var en symbol för skydd och trygghet för köpmän och handelsfolk som kom till Sikavarp för att bedriva sina affärer.
På korsets ena sida finns ett hål där det sägs att en krok med en offerbössa hängde. Detta indikerar att det även användes som en plats för religiösa handlingar och offergåvor. Korset var alltså inte bara en markör för handelsverksamhet utan också en symbol för kristen tro och spiritualitet.
Korset stod på ett litet torg som omgavs av en mur, där affärerna och förhandlingarna ägde rum. Det var här köpmän från olika länder möttes för att utbyta varor och knyta affärsrelationer. Under denna tid var Sikavarp en viktig hamn och en betydelsefull knutpunkt för handeln över Östersjön.
Idag står stenkorset vid Kapelludden på Öland som ett vittnesmål om den medeltida handeln och dess betydelse för regionens historia. Det är inte bara en imponerande stenstruktur utan också en påminnelse om den kulturella och ekonomiska kopplingen mellan Öland och omvärlden under medeltiden. Att betrakta korset ger oss en inblick i det rika historiska arvet och de komplexa samhällsstrukturen som fanns vid Sikavarp för hundratals år sedan.
Kapelluddens fyr är belägen på den yttersta udden utanför Sankta Britas Kapell och byggdes år 1872 av den svenska ingenjören och poeten Albert Theodor Gellerstedt. Fyren är en så kallad heidenstamfyr, som är uppkallad efter dess uppfinnare Gustaf von Heidenstam.
År 1887 byttes den ursprungliga rovoljelampan ut mot en fotogenlampa och år 1908 installerades lux-ljus i fyren, vilket förbättrade dess synlighet på avstånd. Fyren elektrifierades år 1942 och utrustades med en kraftfull lampa på 1 000 watt för att ytterligare förbättra dess synlighet för sjöfarten.
Kapelluddens fyr på Öland är idag ett känt och omtyckt landmärke och turistattraktion, som besöks av många som vill njuta av den vackra utsikten över havet och skärgården. Fyren är också ett viktigt navigationshjälpmedel för sjöfarten och har spelat en betydande roll i att säkra sjöfarten längs den svenska kusten.
Kapelludden på Öland lockar till sig många rastande och vadande fåglar under hela året. På vägen ut mot sjöbodarna i Sikavarp kan det vara värt att hålla ett öga på omgivningarna då både rödspov och storspov häckar här. Vid sjöbodarna kan ni vandra ut mot den lilla hamnen för att få bra överblick in mot viken, samt revet till söder om udden. I området häckar bl.a. storskarv, småtärna, skärfläcka och vitkindad gås.
Både Kapelludden och Sikavarp kan besökas året runt. Sommarmånaderna erbjuder behagligt väder och möjligheter till bad och solning. Våren och hösten kan vara vackra med sina färgglada landskap och mildare temperaturer. Vintern kan vara lugn och fridfull med mindre turister.
Naturfotograf från Kalmar som tar bilder på Kalmar, Öland och Småland. Fotograferar främst djur och natur, men även mycket annat.