Stensö är en halvö i södra Kalmar som är ett mycket välbesökt natur- och friluftsområde. Här finns en camping, badplats, minigolfbana, café och ett elljusspår runt hela Stensö. Stensö är idag inget naturreservat, men det finns planer på att göra det till ett. Längs slingan finns det även två historiska monument nere vid udden som visar vart Gustav Vasa tog sig i land år 1520. Runt slingan finns det även betande kor längs vattnet på västra sidan under sommarmånaderna.
Stensös natur består till största del av ekskog med inslag av både björk och asp, men på norra delen av Stensö växer en tallskog som är planterad någon gång i början av 1900-talet. I ekarna på Stensö lever det många olika arter. De flesta av dessa arter är vanliga, men vissa av dem är betydligt mer sällsynta. Många av dessa arter är väldigt kräsna när det gäller vilken typ av ekskog de vill leva i. Stensös ekskog är gammal och har en väldigt hög koncentration av ekar, vilket medför att många av dessa sällsynta arter trivs väldigt bra här. På de allra äldsta ekarna växer många olika typer av ovanliga lavar och inuti träden lever många olika insekter. Längst i norr på Stensö finns ett par väldigt gamla ekar som idag är skyddade som naturminnen.
På Stensös allra torraste delar finns det öppna gräsmarker eller enbuskmarker där man kan hitta flera olika arter av växter. Ett par exempel är gråfibbla, backnejlika, backtimjan och backglim. Stensös största torräng finns på centrala halvön där man tydligt kan se den rullstensås som stora delar av Stensö är uppbyggt av. Rullstensåsen bildades för 14 000 år sedan då inlandsisen smälte.
Sommaren 2020 lanserades den 10 kilometer långa cykel- och vandringsleden Linnéslingan. Slingan sträcker sig ända från det nya Linnéuniversitetet i Kalmar, förbi Kalmar slott och ner till Stensö udde där Gustav Vasa landsteg för 500 år sedan. Syftet med Linnéslingan är att lyfta fram Kalmars friluftsliv och på så sätt få Kalmars invånare och besökare att uppleva Kalmars vackra natur, historia och kultur. Genom mobilappen Aistorian Kalmar Öland kan användare chatta med Carl von Linné. Detta är ett nytt sätt att uppleva historiska platser, där du kan ställa frågor och få svar genom Artificiell Intelligens.
Gustav Vasastenen ligger längst ner vid Stensö udde i Kalmar och markerar vart Gustav Vasa landsteg den 31 maj år 1520. År 1933 restes detta minnesmärke av stenblock, samtidigt som det tidigare minnesmärket flyttades till stadsparken. Stenen är svår att missa då den står i centrum av Stensö udde.
Något som de flesta inte känner till är att det finns en ytterligare en Vasasten på Stensö udde. Den här stenen är mycket mindre och ligger strax intill. Stenen kallas för den Lilla Vasastenen. Om man går ut till den lilla badplatsen, tar höger och följer vattnet en liten bit. Här ligger en liten stig upp till höger och den Lilla Vasastenen ligger gömd här. Den lilla Vasastenen finns ej utmärkt på kartor, vilket gör den till en dold sevärdhet på Stensö. Den uppfördes av den franska kungen Ludvig XVIII:s besök i Kalmar år 1804 som minne av Gustav Vasas landstigning på Stensö udde i Kalmar.
En av de första sakerna man lägger märke till på Stensö är hur otroligt mycket fågelkvitter det kommer från trädtopparna. Det är svårt att se fåglar under sommaren då grönskan gömmer de små fåglarna. Under våren är Stensö ett bra ställe för att se småfåglar, men ibland även sjöfåglar och rovfåglar vid vattnet och öarna nere vid udden. På Stensö finns även möjlighet att se vilda djur som rådjur, snok, huggorm, samt tama djur som kor och får.
Stensö är i dagsläget inget naturreservat, men det finns planer på att göra Stensö till ett naturreservat inom en snar framtid.
Ja, vandringsleden Linnéslingan går ända ner till Stensö udde och tillbaka runt halvön.
Ja, det finns en badplats med strand på östra sidan av Stensö. På andra sidan Stensö hittar vi ett hundbad för dig vars hund gillar att bada.
Ja, Stensö Camping har campingplatser och stugor på norra Stensö. Övriga delar av Stensö är det inte tillåtet att campa på.
Ja, det finns toaletter vid badplatsen på Stensö, samt vid campingen.
Det finns många sätt att ta sig till Stensö. Enklast är med bil eller cykel då det är en lång sträcka att gå, samt att kollektivtrafiken knappt tar en halvvägs.
Ja, det finns grillplatser tillgängliga på Stensö. Besökare kan även grilla med egen medhavd grill. Var noga med att följa brandföreskrifterna och släcka grillen ordentligt efter användning.
Naturfotograf från Kalmar som tar bilder på Kalmar, Öland och Småland. Fotograferar främst djur och natur, men även mycket annat.